Radiátoros fűtés

Danfoss radiátortermosztátHazánkban a tüzelőanyag fajtájától (fa, szén, olaj, gáz) függetlenül, évek óta a gyors felfűtést eredményező radiátoros kialakítás a legnépszerűbb fűtési mód, akár családi házról, akár távfűtéses lakásról van szó.

Sokszor azonban nem fordítanak elegendő figyelmet a fűtési rendszer szabályozhatóságára: gyakran a radiátorokat egyszerű kézikerékkel, termosztát nélkül szerelik fel. Sokan nem is gondolnak arra, hogy ennek a megoldásnak a hátránya később a fűtési számlában mutatkozik meg:  a szabályozó kihagyásával megspórolt összeg többszörösét kifizetik az évek alatt tüzelőanyagban. Nem is beszélve a rossz komfortról, és az egyes helyiségek túl, vagy alulfűtöttségéről.

A fenti problémák ellenszere a termosztatikus fűtőtestszelep. Ezekkel a korszerű fűtéstechnikai szabályozókkal nemcsak új fűtési rendszerek alakíthatók ki, hanem meglévő fűtések is könnyen, gyorsan, egyszerűen szabályozhatóvá tehetők.

Hogyan működik?

 A termosztatikus radiátorszelep a szoba hőmérsékletének változásait figyelembe véve szabályozza a radiátorba jutó víz mennyiségét, vagyis annak hőleadását, így tartva közel állandó értéken a szoba hőmérsékletét. Egy adott helyiség hőmérséklete változhat már attól is, hogy ha néhány ember tartózkodik benne.

Sok-sok referencia bizonyítja, hogy egy korszerű szabályozókkal ellátott rendszer egy ugyanolyan, szabályozás nélküli fűtéshez képest mintegy 20%-kal kevesebb energiát fogyaszt.

RAE termofejEz azt is jelenti, hogy a radiátorszelepek megvásárlására fordított összeg nem egészen két év alatt megtérül. A jelentős energia-megtakarítás abból ered, hogy a termosztatikus radiátorszelep csak a kívánt hőmérséklet fenntartásához szükséges energiamennyiséget használja fel, és hasznosítja a helyiségben az emberek által leadott, a főzés, fürdés során felszabaduló, vagy az oda kívülről a napsugárzás következtében bejutó úgynevezett „idegen” vagy „szabad” hőt.

 

 

A termosztát lehetőséget biztosít a helyiségenkénti eltérő hőmérséklet tartására, és a szellőztetés, éjszakai fűtéscsökkentés ideje alatt, az időszakos hőmérsékletcsökkentésre. Mindez automatikusan, segédenergia igénybevétele nélkül történik.

Tökéletes komfort

Az energia-megtakarításon túlmenően a kellemes közérzet miatt is szükség van a hőmérsékletszabályozásra. A termosztatikus fej elfordításával biztosítani lehet a rendszer minden egyes helyiségében az igényeknek megfelelő, a használat szerint megválasztott hőmérsékletet (például 20 °C a nappaliban, 17 °C a hálószobában, stb.).

A Danfoss, mint a termosztatikus fűtőtestszelepek első és mindmáig legnagyobb gyártója, nagy tapasztalattal rendelkezik a szabályozók felhasználásáról, a fűtési rendszerek kialakításáról.

Danfoss Link vezeték nélküli fűtésszabályozás

A legújabb generáció

A radiátoros rendszerek legújabb szabályozója a living by Danfoss rendszer. A living eco termofejek egyedileg programozhatók, mely által még gazdaságosabb működtetés érhető el. A Danfoss Link vezeték nélküli szabályozó rendszerrel pedig a teljes rendszer egy központi helyről üzemeltethető, beleérteve a radiátorokon elhelyezett living connect termofejeket, a padlófűtés osztó-gyűjtó kapcsolását végző Danfoss Link HC egységet, vagy a kazán reléjét üzemeltető Danfoss Link BR kapcsolót. A Danfoss Link rendszerről bővebben...

Letöltések:

Tájékoztató a radiátoros fűtésekről  Tájékoztató szórólap

Eurovill Profi Kft.
1044. Budapest,
Perényi Zs. u. 10.
Tel: 36 1 3704373

Eurovill Profi Kft. a Facebook-on

Miért a Danfoss?

-Gyorsaság: az olcsó zselés/gyantás termofejeknél gyorsabb reakcióidő. Szemben azok 40-60 perces reakcióidejével a folyadék töltetű 20-25 perc alatt reagál a helyiség hőmérséklet-változására, a gőz töltetűnek mindössze 9-10 perc szükséges ehhez! Gondoljon bele, mikor lesz kevesebb a gázszámla? 10, vagy 60 perces felesleges energiabevitel esetén?

-Jó ár/érték arány: a folyadék töltetű termofejek kiváló minőségű hosszú élettartamú precíz eszközök. A fűtés pontosabb szabályozásával elért energia megtakarítás rövid idő alatt behozza a ráfordítást.

-A piac leggyorsabb termosztátja: a Danfoss által gyártott gőz töltetű termofej reakcióideje mindössze 9-10 perc! Gyártás után minden egyes termofejet 100%-ban ellenőriznek.

-Pontos hőmérséklet szabályozás a mai kor igényeinek: a programozható living eco termofej segítségével a fűtés az életritmusa szerint ütemezhető, ezáltal még több energiát takaríthat meg. Sőt a vezeték nélküli hálózaton kommunikáló Danfoss Link rendszerrel távolról vezérelheti az összes helyiség fűtését, kiegészítve extra szolgáltatásokkal és funkciókkal.

-Esztétikum: a Danfoss termofejek tetszetős kialakításukkal minden helyiségbe illeszkednek. A Living by Danfoss termékcsalád elnyerte a nemzetközi red dot design díjat. A letisztul forma kiváló funkcióval párosul. Az esztétikus X-tra collection termékcsalád pedig minden fürdőszoba különleges dísze lehet. Ki mondta, hogy a radiátorszelepnek csúnyának kell lenni?

-Komfort: mindig és mindenhol kellemes hőmérséklet: nincs túlfűtőttség és fázni sem fog.

-Tökéletes hidraulikai egyensúly: az előbeállítással a fűtővíz keringtetése mindenhol egyenletes, a radiátorok nem lesznek zajosak.

-Precíz megmunkálás: a szelepek kialakítása a legszigorúbb előírásoknak megfelel, a nikkelezett sárgaréz ház, és a krómacél szelepszár  hosszú élettartamot szavatol.